Vakıf kelimesi benim için öncelikle paylaşmayı ifade ediyor. Bu sadece mal mülk paylaşımı değil. İyiliği paylaşmak, merhameti paylaşmak, sevgiyi paylaşmak, birlik beraberliği paylaşmak, bilgiyi paylaşmak, kardeşliği paylaşmak.
Çünkü bence vakıf muhtaca yardım etme çerçevesinin çok ötesinde bir kavram. Aslında vakıf kuran, vakıfta hizmet eden kişi kendisine iyilik yapıyor bana göre.
Peygamber Efendimizin meşhur bir hadisi vardır; “İnsanoğlu öldüğü zaman bütün amelleri kesilir. Ancak devam eden sadaka (sadaka-i cariye), faydalanılan ilim ve kendisine dua eden salih bir evlat bırakanlarınki kesilmez.”
Bu ne demektir; eğer yaptığınız bir hayri hizmet siz öldükten sonra da devam ediyorsa, sizin sevap haneniz kapanmamıştır. Bu ne güzel, ne büyük bir nimettir.
Dünüşebiliyor musunuz; Allah’ ın size verdiği nimetlerden bir vakıf kuruyorsunuz, bir eser inşa ediyorsunuz ve o eser, o hizmet devam ettiği müddetçe, ölseniz dahi sevap kazanmaya devam ediyorsunuz.
Zaten bu düşünce, bu kültür Peygamber Efendimizin sahabesi ile birlikte sürekli gelişerek Osmanlı döneminde zirve noktaya ulaşmış ve Vakıf Medeniyeti denilen bir medeniyet kavramı ortaya çıkmıştır.
Biz de bu medeniyetin bir parçası, bu iyilik ummanında bir damla olma sevdasıyla Yüce Allah’ ın rızasını kazanma gayretindeyiz.
Vakıf bilincini topluma aşılamak demeyelim de, diri tutmak diyelim. Vakıf bilincini diri tutmak için öncelikle bizlerin hayatımızla, yaptıklarımızla rol model olmamız gerekiyor vakıf kuranlar olarak.
Ve özellikle geleceğimizin teminatı çocuklarımıza vakıf ruhunu, vakıf medeniyetini, vakıf hareketini çok ama çok iyi anlatmamız gerekiyor. Ağaç yaşken eğilir atasözü gereğince, daha çocukluktan onları vakıf kurumu ile hemhal etmeliyiz ve vakıf ruhunu bizzat yaşatmalıyız.
Toplumda da vakıf müesseselerinin daha görünür olmasını sağlamalıyız. Bunun yolu da yaptığımız hizmetlerden, dokunduğumuz yüreklerden geçiyor.
Hüseyin AKPINAR
Seyyid Zülfikar Vakfı Başkanı
Sitemizi kullanarak KVKK bilgilendirmemizi, çerez kullanım ve gizlilik sözleşmesini kabul etmektesiniz.